Els països de l’antiga URSS commemoren el Dia de la Victòria

Article originàriament publicat el 9 de Maig de 2013 a www.extramurs.cat

Avui, 9 de maig, és dia de festa grossa a la gran majoria de països de l’antiga Unió Soviètica. Celebren el Dia de la Victòria contra el nazisme i el feixisme, rememorant la caiguda de Berlín i conseqüentment de tot el III Reich aquell dia de primavera del 1945. A diferència dels països europeus occidentals -i tot i que les notícies de la victòria arribaren allà el dia 8 per la diferència horària amb Moscou- on l’efemèride pràcticament no es recorda, els ciutadans de l’antiga URSS tenen encara ara molt present aquesta part de la seva història.

La historiografia occidental, i molt especialment Hollywood, s’han encarregat de forjar un relat que presenti els Estats Units com a salvadors d’Europa durant la Segona Guerra Mundial, minimitzant el paper en la guerra de les altres nacions del continent. Tanmateix, mentre que al Front Occidental la Segona Guerra Mundial va tenir la forma de guerra clàssica de conquesta, va ser precisament al Front Oriental on aquesta va mostrar la seva cara més salvatge, concebuda per Adolf Hitler com una creuada d’extermini racial i ideològic. En conseqüència, van ser els habitants dels països de l’Europa de l’Est els que van patir de forma més tràgica les conseqüències de la guerra, i no és casualitat que fos allà on els alemanys van construir els 8 camps d’extermini i la major part dels camps de concentració, i on es van produir la majoria de morts, tan civils com militars: uns 15 milions de soldats van caure en batalla al Front Oriental, segons els darrers estudis, per 4 milions morts en combat al Front Occidental.

Segons l’historiador alemany Rüdiger Overmans, dels més de cinc milions de soldats alemanys morts durant la Segona Guerra Mundial, uns 4.300.000 van morir al Front Oriental. Els EUA, cal no oblidar-ho, en cap moment va trepitjar aquest Front, i la càrrega militar de derrotar els alemanys en aquesta regió del continent va caure sobre les espatlles de la URSS. En contrast, el nombre de soldats de la Wehrmacht que van caure al Front Occidental a mans d’americans, britànics, francesos, canadencs i demés és d’aproximadament un milió, la gran majoria a partir de juny de 1944.

Les xifres que il·lustren el sacrifici en vides humanes que va fer cadascuna de les dues potències són també molt reveladores. L’any 1940, la Unió Soviètica comptava amb una població de 191.700.000 habitants, mentre que als Estats Units hi vivien unes 131.028.000 persones. Durant els anys que va durar la guerra, els EUA van patir 416.800 baixes militars, mentre que la URSS va perdre ni més ni menys que 10.600.000 soldats en combat -dels quals un 60% eren russos i un 15% ucraïnesos-, amb gairebé 15 milions de ferits, segons Vadim Erlikman.

Pel que fa al nombre de civils morts d’ambdós països, es calcula que més de 13 milions i mig de ciutadans soviètics van perdre la vida com a conseqüència de la guerra, entre víctimes de la violència, morts als camps de concentració i extermini nazis, o per gana o malaltia a les zones ocupades. Per la seva banda, els Estats Units van patir 1.700 baixes civils, la majoria dels quals durant els bombardejos japonesos a Pearl Harbor.

En resum, aproximadament uns 24 milions de soviètics van morir per causes relacionades amb la guerra, el que representa prop entre un 45% i 50% del total de morts que va provocar la Segona Guerra Mundial. Els EUA van perdre un total de 418.500 persones, entre civils i militars. Per a la URSS, el cost humà de la guerra va ser duríssim, perdent ni més ni menys que un 12.5% de la seva població. Per part nord-americana, la pèrdua de població relativa va ser del 0.32%.

Avui, com apuntàvem, és dia de festa a l’antiga URSS. A les capitals s’organitzen desfilades militars, els carrers de molts pobles i ciutats estan engalanats, les escoles organitzen diferent tipus d’activitats per als nens, hi ha flors per tot arreu, i els fills, nets o besnéts feliciten els seus pares, avis o besavis per la victòria a la “Gran Guerra Patriòtica” (denominació que rep en aquests països la Segona Guerra Mundial, en referència sobretot a l’enfrontament entre la URSS i l’Alemanya nazi). Són els anomenats veterani, soldats i oficials que van sobreviure i dels quals per desgràcia cada cop en queden menys. Tot i que gaudeixen d’un cert reconeixement social i d’algunes avantatges en el dia a dia pel que fa a pensions o transport, el 9 de maig és el seu dia i avui són el centre de tota l’atenció.

Juntament amb polonesos i jueus, els pobles de la URSS van ser els que més durament van patir les conseqüències de la guerra i del nazisme a Europa. És per això que en aquest aspecte tenen molt viva la seva memòria històrica, i any rere any realitzen una mirada col·lectiva al passat, a fi de no oblidar uns esdeveniments històrics que la humanitat no s’hauria de tornar a permetre.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s