L’Islam a les antigues repúbliques soviètiques: breu anàlisi demogràfic

D’acord amb les dades publicades pel Pew Research Center, l’any 2010 hi havia uns 1.600 milions de musulmans al planeta. Segons aquest estudi, la població musulmana s’incrementarà un 35% durant els propers 20 anys, arribant fins els 2.200 milions l’any 2030. Si aquestes projeccions es compleixen, durant aquest període l’Islam és consolidarà com la religió que més creix al planeta.

Seguint aquesta tendència, durant les properes dues dècades es preveu que, a nivell relatiu, la població musulmana creixi al voltant del doble que la resta de població mundial -amb un creixement anual del 1.5%, comparat amb el 0.7% dels no musulmans-. De confirmar-se aquesta previsió, la seva importància relativa pujarà desde el 23,4% sobre el total de la població mundial actual -6.900 milions de persones- fins al 26.4% sobre els 8,3 mil milions d’habitants que es preveu que tingui el planeta l’any 2030.

Presència de l’Islam a l’antiga URSS

Quina és la extensió i distribució actual de la població musulmana als països de l’antiga Unió Soviètica? Analitzant la tendència de creixement durant els darrers 25 anys, segons les dades del Pew Research Center a dia d’avui hi viuen un total de 78 milions de musulmans als països de l’antiga URSS, sobre un total de 290 milions de persones (Taula 1). Comparant aquestes xifres amb les de l’any 1986, quan hi vivien aproximadament uns 45 milions, en aquest quart de segle s’observa un increment de població musulmana a l’antiga URSS de més de 33 milions (havent crescut un 74,5% ), una dada que contrasta amb la caiguda de la població no musulmana en uns gairebé 30 milions (de 241 a 211 milions), el que suposa un decrement d’un 12,4%. D’altra banda, aquests 78 milions representen el 4,8% del total de població musulmana al planeta (uns 1.600 milions).

islam1

A nivell percentual (Taula 2), els musulmans han passat de representar el 15,69% del total de la població de la URSS el 1986, a més d’un 27% sobre el total de població de les antigues repúbliques soviètiques en l’actualitat, un increment de més d’onze punts en 26 anys.

islam2

Desagregant les dades per regions, trobem que és a l’Àsia Central on l’Islam te una presència més destacada, amb un total de 52 milions i mig de musulmans (Taula 3), una xifra que representa el 80,1% del total de població de la regió (Taula 4). En aquest sentit, és important recordar que l’Àsia Central –Kazakhstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Turkmenistan i Kirguizistan- forma part del que es denomina com a “món islàmic” des del segle VIII, quan l’Islam va arribar a aquell territori a mans del Califat Omeia. En nombre total de musulmans, la segueixen Rússia (més de setze milions), el Caucas Sud –Geòrgia, Azerbaidjan, Armènia- (nou milions), l’Europa Oriental –Ucraïna, Bielorússia i Moldàvia- (menys de mig milió) i els Països Bàltics, amb prop de set mil musulmans.

islam3

islam4

Pel que fa a Rússia, la població musulmana es concentra majoritàriament en dues regions molt especifiques: la zona del Volga mitjà i el Caucas Nord. Concretament al Dagestan (16.3% del total de musulmans a Rússia), el Bashkortostan (14.6%), el Tatarstan (13.5%), Txetxènia (7.4%) i la Kabardino-balkaria (4.7%). En menor mesura, existeixen importants comunitats musulmanes a Ingushetia (3.0% del total), Karachaevo-Cherkessia (1.9%) i Adygea (0.8%). En total, prop de dos terços (62.3%) de la població musulmana a Rússia resideix en alguna de les terres natals tradicionals d’aquesta comunitat. Paral·lelament, Moscou s’ha convertit durant les darreres dècades en el principal destí migratori per molts ciutadans russos de la resta del país i d’altres antigues repúbliques soviètiques, fet que ha suposat que més de 600.000 musulmans resideixin avui en dia a la capital russa (un 3% del total).

islam5

*En verd fosc, les repúbliques russes amb una població musulmana més nombrosa. En verd clar, els països de l’antiga URSS amb majoria de població musulmana.

La relació de població musulmana per regions ens dona la següent distribució pel que fa al total de població musulmana a l’antiga URSS (Taula 5): Àsia Central 67%, Rússia 21%, Caucas Sud 12%, Europa Oriental 0,54% i Països Bàltics 0,01%.

islam6

Per últim, desagregant les dades per països (Taula 6), trobem que la presència de població musulmana oscil·la entre els gairebé 27 milions de l’Uzbekistan, fins al miler que viuen a Armènia. De nou, els països de l’Àsia Central, juntament amb Rússia i l’Azerbaidjan, són els que compten amb una presència musulmana més nombrosa, essent els països centreasiàtics juntament amb l’Azerbaidjan els únics que compten amb majoria de població musulmana (Taula 7). En tots aquests països és el sunnisme la branca de l’Islam que predomina de forma molt majoritària, amb l’excepció de l’Azerbaidjan, que és juntament amb l’Iran, l’Iraq, i Bahrein un dels únics països islàmics del món on el xiisme és el credo majoritari entre els seus habitants.

islam7

islam8

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s